ULEI - Cuisoare

Caracteristici:
Efect: antibacterian cu spectru larg (pe bacterii gram pozitive şi gram negative), antiviral, antifungic, antihelmintic, antiinflamator, antispastic, carminativ, stimulent general, anti-nevralgic, anestezic local, anticoagulant.
Compoziţie:
ulei esenţial obţinut din bobocii florali proveniţi de la specia Eugenia caryophyllus, fam. Myrtaceae, care conţine eugenol 70-90%, cariofilen, acetat de eugenil.
Contraindicaţii:
Nu se recomandă femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, copiilor sub 2 ani şi în caz de hipersensibilitate la cuişoare.
Atenţionări speciale:
Uleiul esenţial de cuişoare se foloseşte întotdeauna diluat!
Evitaţi supradozarea, abuzul şi contactul cu ochii.
Doze şi mod de administrare:
Uz intern:
Copii 2-6 ani: 1-2 picaturi de doua ori pe zi in miere
Copii 7-14 ani: 2-3 picaturi de 3 ori pe zi in miere
Adulti: 3-5 picaturi de 3 ori pe zi in miere
In cazul diabeticilor, administrarea se face pe o bucatica de paine.
Uleiul se administreaza timp de 7-14 zile. Cura se poate repeta dupa o pauza de 2 saptamani.
Uz extern:
Inhalaţii, candela de aromaterapie, masaj, baie, comprese, soluţie otică.
*
Evaluarea eficienţei:
•Efectul antimicrobian al uleiului esenţial de cuişoare a fost testat prin analize medicale de laborator.
•S-au realizat aromatograme (similar antibiogramelor) pe exudate faringiene şi pe uroculturi.
•S-a constatat că uleiul esenţial de cuişoare a avut eficienţă pe germenii testaţi (Stafilococ auriu, E. Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus, Streptococ beta-hemolitic).
•Efectul s-a dovedit similar cu al antibioticelor (testate în paralel pe antibiograme).